Realnost cena kompanija u IT svetu

04/13/2012

Poštovani čitaoci ovo je moj prvi blog i nadam se da Vam neću dosaditi, jer pišem o jednoj veoma interesantnoj temi, a to je cene kompanija u IT svetu.

Ono sa čime bih počeo jesu cene kopanija koje su se prodale u poslednjih 6 godina.

Kupovine u IT svetu

- 8. maj 2011. Majkrosoft kupio Skajp za 8.500.000.000 dolara

- 13. avgust 2007. Majkrosoft kupio aKvantiv za 6.333.000.000 dolara

- 15. avgust 2011. Gugl kupio Motorola Mobiliti za 12.500.000.000 dolara

- 9. oktobra 2006. Gugl kupio JuTjub za 1.650.000.000 dolara

- 18. avgust 2011. HP kupio Autonomi za 10.300.000.000 dolara 

Ono što sam poslednje pročitao jeste kupovina od strane Facebook-a. Radi se o aplikaciji za deljenje i obradu slika pomoću jednostavnih filtera Instagram. Cena ove aplikacije je bila skoro milijardu dolara, što je abnormalna cena po mom mišljenju.

Dakle kako su naveli, tim koji je napravio ovu aplikaciju sastoji se od 12 ljudi. Aplikacija je prvo bila dostupna za iPhone, da bi posle dve godine bila dostupna korisnicima na Andriod telefonima. Veliku popularnost je dobila kada se Plejboj zečica Keli Bruk slikala i izbacila na društvene mreže putem instagrama, da li je to slučajno uradila, ili je bila plaćena ne znamo.

Ono što je mene zaintrigiralo je, zašto je facebook gigant morao da plati milijardu dolara za ovu aplikaciju, zašto nije mogao jednostavno da napravi svoju i da je reklamira putem svoje mreže, da li facebook nema dovoljno stručnih ljudi da naprave to? Hmmm mislim da ne, ovde se radi o nekoj prevari ili je nešto treće u pitanju.

Sledeća od tema je da je Google kupio Motorola Mobiliti za neverovatnu cifru od  12 500 000 000. Da bi pročitao u novostima pre neki dan, da se google odriče Motorola Mobilitija. Da li je realno da se kompanija odrekne Motorole posle tolike cene? 

 

Moje mišljenje je da su sve cene nerealne, da su bukvalno "NAPUMPANE" iz nekog razloga, mada se mora reći da su to kompanije iz USA. 

Želeo bih da čujem i Vaše mišljenje onih koji ste pročitali moj prvi blog. Hvala Vam unapred. 

4 Comments Add your own

 • 1. Dzoni  |  04/13,2012

  Daco, ne radi se tu o napumpanim ili nenapumpanim cenama, niti o tome koliko ce fejsbuk zaraditi kupovinom instagrama, vec o tome koliko nece izgubiti. Instagram je srz fejsbuka - sherovanje slika. Fejsu ne treba takva aplikacija, jer on vec moze sve sto moze i instagram (zato nisu pravili svoju aplikaciju), ali mu ne odgovara da se nezavisno od njega razvija nesto sto je njegova sustina. Milijardu dolara nije nista za tako nesto, i pored toga sto instagram kao kompanija i potencijalno mesto za marketing verovatno ne vrede mnogo vise od pola milijarde.

  Google je kupio motorolu iskljucivo zbog patenata (on se hardverom ne bavi) tako da ima i on cime da se brani od Applea i Microsofta. Dakle, ni tu se ne radi o tome moze li Google da zaradi uz pomoc Motorole, nego da spreci silne gubitke koje bi imao usled Ms-a i Applea, zbog patentnih tuzbi i placanja koriscenja. Sad ako apple pokusa da tuzi google zbog jednog patenta, ovaj ce da uzvrati tuzbom oko drugog. Cifru koju su bili spremni da daju za motorolu, procenili su najiskusniji i najbolji stucnjaci, veoma placeni za to, tako da nase procene nisu bitne.

  Nisu to nikakve prevare, to je poslovanje u informaticko-kapitalistickom dobu, ti principi su neshvatljivi ljudima koji se time ne bave, jer je sve mlado jos uvek, nepostoji to kao sto postoji automobilska industrija vec 100god, pa da znamo bar principe.

  Btw, to sto prodaju Motorolu kompaniji huawei je najbolji poslovni potez veka. Videces za godinu dve i zasto. I ja volim Apple kao i ti, ali ukoliko radikalno ne promene politiku, sa druge strane uspona koji sad imaju, ceka ce ih strmoglava provalija, utoliko strmija zbog ovog poteza. Najvise volim apple zbog toga sto ne dozvoljavaju da google potpuno zavlada it industrijom, zdrava su konkurencija, sto se nas potrosaca tice. koja god kompanija da preovlada, svi potrosaci su na steti.

 • 2. encephalonar  |  04/13,2012

  Dzoni totalno se slazem sa tobom! Ja sam upravo na to i mislio, da te kompanije ne vrede toliko, nego da je nesto drugo u pitanju. Za motorolu nisam razmisljao, dok sam za Instagram znao. Razmisljao sam koji je Dzonio ostavio komentar, ali sam skapirao. :) Slazem se da dok god je konkurencije, to je bolje za nas obicne potrosace.

 • 3. Dzoni  |  04/13,2012

  Btw, blog je citak i jednostavan, i svidja mi se prva tema. Srecno sa daljim temama, evo ja cu ga staviti u bookmarkse. ;)

 • 4. encephalonar  |  04/13,2012

  Hvala Dzoni.Nadam se da ce biti jos komentara, zeleo bih da vidim i sta drugi misle. Cekam tvoj blog, a ne sumnjam da ce biti interesantan.

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me


About

Danilo Prodanović

Inženjer elektrotehnike, diplomirao na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu u Maju 2012. Iskustvo u informacionim tehnologijama 3 godine. Trenutno zaposlen kao IT support specialst.
Interesovanje oko računarskih mreža i sigurnosti u računarskim sistemima.

Around here

Categories

Moji linkovi

Generalna

Feeds