Sinergija 2014 ukratko

Evo već drugu godinu za redom prisustvujem Microsoft Sinergiji. Moja očekivanja su prevaziđena! Svakako da je ova godina za mene bila interesantnija, a koliko sam mogao da primetim kod svojih kolega da i oni dele moje mišljenje.

Svake godine možemo videti veliki broj reklama, ali ono što je ostavilo na mene veliki utisak to su predavanja Damira Dizdarevića, Tomislava Lulića I Aleksandra Mirković.

 Predavanje Damira Dizdarevića "Za ITPRO stručnjake – želite li raditi ovaj posao i za 5 godina?" želim posebno da istaknem. Naime veliki broj kolega koji se bave IT u sveri infrastrukture misli da kako je tehnologija Cloud-a sve više zastupljenija, da će biti sve manje posla. Ovako sam i ja mislio pre sinergije, ali sam shvatio da će posla uvek biti, ako ne još više. O čemu se zapravo radi? 

Mi kao IT stručnjaci treba da promenimo pogled na IT. Mnogo se razlikuje IT od pre 5, 6, 7 godina kada sam ja počeo ovim da se bavim. Moramo da prihvatimo to definitivno! Niko nije ni pomišljao da idemo ka tome da nećemo držati infrastrukturu kod nas u našim firmama, nego "gore". To donosi mnogo prednosti: ne mislimo o backup-u, nadogradnji sistema kako hardvera, tako i softvera, sve je dosta lakše. Uz ove olakšice dolaze i novi servisi, ali sve na jednom mestu, a i to treba neko da održava. Tu je taj prostor u kome moramo da se krećemo, šta od servisa koristiti, kako održavati i povećati sigurnost.

Uzdahnite, po podacima koj su predstavljeni na sinergiji do 2020 više od 70% infrastrukture će se nalaziti kod nas, ima još vremena za pripremu.

Drugo interesantno predavanje je bilo vezano za korisnike u Small business-u. Microsoft je odustao od servera "Small business" i šta sad?

Kolega Tomislav Lulić je na veoma dobar načim prikazao kako da zadovoljimo korisnike koji nisu spremni za velike investicije. A moramo priznati da kod nas na balkanu je tih firmi najviše.

Za one koje interesuje šta Microsoft može da ponudi korisnicima u Small business-u možete me kontaktirati preko komentara.

 

Nadam se da vam je blog držao pažnju, a kritike (pozitivne i negativne) očekujem u komentarima.

 

Pozdrav,

Danilo Prodanović 

Comments (0) Posted to Korisni IT članci 10/22/2014 Edit


About

Danilo Prodanović

Inženjer elektrotehnike, diplomirao na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu u Maju 2012. Iskustvo u informacionim tehnologijama 3 godine. Trenutno zaposlen kao IT support specialst.
Interesovanje oko računarskih mreža i sigurnosti u računarskim sistemima.

Around here

Categories

Moji linkovi

Generalna

Feeds